mandag den 11. februar 2013

Matrix opgaver til Naadensbrød (Emil, Jonas, Karen og Ditte)


Matrix opgaver til Naadensbrød

Personkarakteristik på Stine Bødkers

Rund karakter, hun er ikke stereotyp.
Stine er enke, hun har mange børn (se l. 46, s. 116).
Hun vil for intet i verden ende på ”Kassen”. Hendes stolthed er det eneste hun har tilbage. Hendes øjne er bedende (se l. 29, s. 117.) Hun har mistet tilliden til mænd efter hendes mand afgik ved døden. Hun har mistillid til mænd, og krummer sig ved kontakt med dem. (se l. 6-9, s. 117)
Stine var en anstændig kone, men efter mandens død arbejdede hun i roe- og kartoffelmarker for at forsørge sine børn. Efter en skade i hånden der gjorde at hun ikke længere kunne arbejde, var hun tyet til fattigfolks trøster, samt slået sig på flasken.
Ydre kendetegn: Tynd, afmagret og beskidt (se l. 25-26, s. 117)
Handlinger: Hun råber, skriger, sparker og kæmper.
Indre kendetegn: Ud fra Stines handlinger kommer vi frem til at hun er en stolt dame, og at hun mener hun selv kan tage sig af hende selv og hendes børn. Stine er hidsig, træt, udmattet, stædig.

Fattig- og arbejdshus

Udseende:
Huset er opført som et palads. Det har højt til loftet, spir på gavlene, og Majestætens navnechiffer funklende i guld på blå grund over indgangen.
Det giver et billede ud af til at det hele er meget flot, og et lækkert sted at være. Men inden for portene er realiteten en anden. De gamle mennesker sidder dag ud og dag ind og binder halm kurve. De får dårlig mad. De har det rigtig skidt på stedet. De er alle færdige og trætte af livet. Men det er der ingen ude fra der ser.

Personkarakteristik af inspektøren

- Tidligere militærmand
- Skabt til sit job pga. sin fortid
- Stor og frygtindgydende 
- Tilknappet frakke
- Knirkende morgensko
- Hård 
- Kold
- Skrap
- Nyder sin magt, men er også dygtig til sit job
- Behandler de andre dårligt - ond

Resume

Nådsensbrød handler om en kvinde ved navn Stine Bødkers, der har arbejdet hårdt hele sit liv, men da hun har kvæstet sin hånd ved høst kan hun ikke længere arbejde og må på ”kassen”. ”Kassen” er betegnelsen for en fattiggård. Den er i novellen beskrevet meget malerisk, som var det et smukt og ordentligt sted at ende sine dage. Da Stine bliver hentet til fattiggården, bliver hun bange og råber op. Først da fogeden kommer, tør hun ikke længere at skrige. Fattiggården er ironisk beskrevet som om det var et sted man ville ønske man kunne komme hen og bo, og latterliggøres da man senere får fornemmelsen af Stines væmmelse ved tanken om at komme på ”Kassen”.      
Her har vi delt teksten.
Side 115 linje 11 ”om morgenen…”
Side 116 linje 31 ”der blev et frygteligt røre..”
”Derpå gik de hver til sit”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar