mandag den 11. februar 2013

Mads, Signe, Mia Isabella og Melanie

Henrik Pontoppidan - Naadsensbrød
- Gruppe: Mads, Signe, Mia Isabella og Melanie

Opgaver til teksten:

1) Lav er et kort referat af novellen og lav en relevant opdeling i afsnit (4-5 afsnit- ikke for detaljeret) - Mads
Den handler om en kvinde, Stine Bødker, der skal sendes på den lokale fattiggård, Kassen. Hun havde tidligere været en skikkelig kone, som selv efter hendes mands død havde arbejdet hårdt og redeligt for at ernære sig selv og adskillige børn. Men så kom hun til skade med sin hånd i damptærskeværket. Derefter begyndte hun at drikke og blev en sur gammel kone. Hun blev en byrde for samfundet. Derfor skulle hun på fattiggården, men hun kæmpede imod og de var nødt til at foden for at få hende til at falde til ro, så de kunne binde bære hende ud i vognen, under højlydte protester fra Stine Bødker selv.


2) Find eksempler på beskrivelsen af det nyopførte fattig- og arbejdshus og dets beboere - skriv ord ned som er karakteristiske for Pontoppidan skrivestil. - Signe
Udefra - Det er et stort, flot hus. Det ser på ingen måde fattigt ud.
Indeni - Det er et meget fattigt hus.


3) Lav en karakteristik af inspektøren - find eksempler. - Mia Isabella
Han anses som værende en meget ond person. Han opdager mindste fejl. Han var tidligere officer i militæret. Han har en præmiegris. Hvis folk bliver straffet, så tager han maden fra dem og giver maden til sin gris. Han er en form for arbejdsleder i fattiggården. Fattiggården var et sted man kom hen, hvis man ikke havde en familie der kunne eller ville forsøge en. Det var derfor ikke et godt sted at komme hen, hvis man kom på fattiggården.
På side 1, linje 44: "Lyden af Inspektørens knirkende Morgensko, naar han nærmer sig op ad Trapperne. Der gaar da et ængsteligt Sæt ned gjennem Rækkerne." Dette citat er et tydeligt eksempel på at folk væmmes ved ham.

På side 2, linje 42: "Stor og værdig, saa selv Gulvene skjælver under hans Trin, - med en gammel Underoffivers hele fugtige Majestæt og upaavirkelige Koldblodighed fører han Styret i fast og kyndig Haand." Dette citat er et klart eksempel på at han er en stor mand, som alle frygter.

På side side 3, linje 3: "han af egen krænket Pligtfølelse endnu føjer Afknapning paa Mad-Rationerne til Fordel for sin snart helt navnkundige Præmieso <Gine>. Her ser man at han tager maden væk fra folk, hvilket gør ham til et ondt menneske.


4) Lav en karakteristik af Stine Bødkers - find eksempler. - Melanie
Hun er fattig, hvilket man kan se på side 116 linje 50-51. hun er temperamentsfuld, side 117 linje 3-5. På samme linjer kan man læse hun er modvillig og ilde tilredt. Hun er kraftig bygget og skadet på hånden, side 116 linje 48-49. Hun er alkoholiker, side 116 linje 51.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar